Kan ik droge worst met schimmel eten?

Hoe ontstaat schimmel op droge worst?

Iedereen die wel eens droge worst eet, heeft zich waarschijnlijk wel afgevraagd wat het witte poeder aan de buitenkant van de worst is. Het antwoord hierop zal je misschien verbazen, dit is namelijk schimmel! 

Voordat de droge worsten in de fermentatiekamer worden opgehangen om te rijpen, gaan ze door een zogeheten schimmelbad heen. Tijdens dit proces ontstaat de witte aanslag rond de worst. De schimmel rondom de worst zorgt voor de typerende, sterke smaak van droge worst.

Is droge worst nog lekker als je de schimmellaag eraf haalt? 

De droge worst is zeker nog lekker zonder het ‘velletje’! Het velletje inclusief de schimmel zorgt wel voor een sterkere smaak. Als je hier niet van houdt, kun je gerust het velletje eraf halen. 

Kan ik ziek worden van de schimmel op droge worst?

De schimmel rondom de worst is niet schadelijk voor je. Net zoals de schimmel van sommige soorten kaas, kun je de schimmel op droge worst gewoon eten zonder dat je daar ziek van wordt. 

Kun je droge worst met grijze schimmel en haartjes nog eten?

Droge worst met grijze schimmel en ‘haartjes’ kun je prima eten. Wel is het raadzaam om de schimmel er voorzichtig af te borstelen. Hierna is de droge worst nog perfect te eten!  

Is de droge worst beperkt houdbaar als er schimmel op zit? 

De houdbaarheid van de worst is niet afhankelijk van de schimmel op de droge worst. Sterker nog: droge worst bederft niet, het verliest alleen de smaak en droogt uit totdat het een smakeloos, hard stuk worst wordt. De schimmel heeft hier geen invloed op. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *