Wat maakt eten gezond? Er zijn verschillende factoren die eten gezond kunnen maken. Een belangrijke factor is de hoeveelheid voedingsstoffen die een voedingsmiddel bevat. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen kunnen bijdragen aan een gezonde voeding. Ook de hoeveelheid verzadigd vet, transvet en suiker in een voedingsmiddel kan van invloed zijn […]
Hoe ontstaat schimmel op droge worst? Iedereen die wel eens droge worst eet, heeft zich waarschijnlijk wel afgevraagd wat het witte poeder aan de buitenkant van de worst is. Het antwoord hierop zal je misschien verbazen, dit is namelijk schimmel! Voordat de droge worsten in de fermentatiekamer worden opgehangen om te rijpen, gaan ze door […]
Wat is de witte aanslag precies? De witte aanslag, die vaak een beetje poederachtig aanvoelt, is schimmel. Voordat de worsten worden gedroogd, gaan ze door een schimmelbad heen. Tijdens het drogen van de worst ontstaat vervolgens de witte poederachtige laag om de worst. Hoe voorkom je de witte aanslag op de droge worst? Dit kun […]
Hoe kan het dat mijn droge worst plakkerig is geworden? Een droge worst wordt plakkerig als deze niet kan ‘ademen’. Doordat de worst niet kan ademen, kan de worst zijn vocht niet kwijt en wordt deze plakkerig. Hoe je dit kunt voorkomen leggen we uit in deze blog. Hoe voorkom ik dat de droge worst […]
Waarom zou je droge worst koken? Droge worst wordt doorgaans niet verhit, wat betekent dat droge worst niet gaar is. Vlees dat niet gaar is bevat altijd bacteriën, welke schadelijk kunnen zijn. Gezonde mensen zullen vaak geen last hebben van deze bacteriën, maar voor sommige mensen kan dit grote gevolgen hebben. Zo kunnen mensen met een […]
Rauw vlees eten tijdens de zwangerschap Het eten van rauw vlees is, zelfs voor gezonde mensen, nooit zonder risico. Op rauw vlees zitten altijd bacteriën, welke vaak niet schadelijk zijn voor je. Maar er zitten ook bacteriën tussen die wel schadelijk voor je kunnen zijn. Deze bacteriën kunnen voorkomen als het rauwe vlees bijvoorbeeld te […]
Optimale omstandigheden Veluwse droge worst Het liefst eet je de Veluwse droge worst na ontvangst meteen op, dan is de smaak namelijk het best. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om de Veluwse droge worst meteen te consumeren, raden wij aan om de worst op een koele, droge en luchtige plek op te hangen. […]