Mag ik droge worst wanneer ik zwanger ben?

Rauw vlees eten tijdens de zwangerschap

Het eten van rauw vlees is, zelfs voor gezonde mensen, nooit zonder risico. Op rauw vlees zitten altijd bacteriën, welke vaak niet schadelijk zijn voor je. Maar er zitten ook bacteriën tussen die wel schadelijk voor je kunnen zijn. Deze bacteriën kunnen voorkomen als het rauwe vlees bijvoorbeeld te lang of te warm bewaard zijn. 

Het is dan ook algemeen bekend dat het eten van rauw vlees tijdens de zwangerschap ten zeerste wordt afgeraden. De bacteriën die op rauw vlees zitten, kunnen zeer schadelijk zijn voor de ongeboren baby. 

Welk vlees kun je wel eten als je zwanger bent? 

Alle vleeswaren die gaar zijn kun je eten zonder dat je je druk hoeft te maken over eventuele bacteriën. Wel is het van belang dat het vlees niet de THT-datum heeft overschreden voordat het gebakken, gekookt of gebraden wordt. Nadat het vlees is bereidt is het raadzaam om het meteen te consumeren, of te bewaren in de koelkast. Als het vlees wordt bewaard in de koelkast, is het beperkt houdbaar.

Zijn er soorten worst die je kunt eten als je zwanger bent? 

Voor worsten geldt hetzelfde als voor alle andere soorten vlees, het vlees dient volledig gegaard te zijn. Alleen dan weet je 100% zeker dat alle bacteriën dood zijn. Rookworsten, knakworsten, grillworsten en gebraden verse worsten zijn voorbeelden van worst soorten die wel gegeten mogen worden tijdens de zwangerschap.

Mag je droge worst eten tijdens de zwangerschap?

Het Voedingscentrum adviseert om geen droge worst te eten tijdens de zwangerschap. Droge worst wordt doorgaans niet verhit en is dus niet volledig gegaard. Hierdoor kunnen er schadelijke bacteriën en zelfs parasieten zoals listeria in de droge worst zitten. Deze bacteriën zijn voor volwassen mensen meestal niet schadelijk, maar deze kunnen voor ongeboren kinderen zeer gevaarlijk zijn. Het kan zelfs resulteren in een miskraam of een te vroeg geboren kind met alle gevolgen van dien. 

Als de droge worst is verhit boven de 70°C zijn de bacteriën dood en kan het product zonder risico gegeten worden door iemand die zwanger is. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon een pizza met of pepperoni of salami eten, aangezien deze wordt verhit op een temperatuur hoger dan 70°C. Is dit niet het geval is, laat dan de droge worst staan. 

Conclusie

Het eten van vlees kan prima tijdens de zwangerschap. Sterker nog, er zitten belangrijke vitamines en mineralen in vlees die passen in een gezond voedingspatroon. Wel is het raadzaam om goed op te letten of vlees is verhit boven de 70°C en dus gaar is. Als dit niet het geval is, of je twijfelt of dit het geval is, laat het vlees dan liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *