Wat is de witte aanslag op mijn droge worst?

Wat is de witte aanslag precies?  

De witte aanslag, die vaak een beetje poederachtig aanvoelt, is schimmel. Voordat de worsten worden gedroogd, gaan ze door een schimmelbad heen. Tijdens het drogen van de worst ontstaat vervolgens de witte poederachtige laag om de worst. 

Hoe voorkom je de witte aanslag op de droge worst

Dit kun je niet voorkomen, worstmakers laten deze witte schimmellaag namelijk bewust om de worst vormen. Er zijn twee dingen die je wel kunt doen. Als de worst nog niet zo lang gedroogd is en de witte aanslag nog poederachtig is, kun je het er voorzichtig proberen af te borstelen. De tweede optie is het velletje verwijderen, dit leggen we hieronder uit.

Is droge worst met of zonder witte aanslag lekkerder?

Dat hangt af van wat je persoonlijke voorkeur is! De witte schimmel zorgt voor een sterke, unieke smaak. Eigenlijk kunnen we wel stellen dat de schimmellaag zorgt voor de unieke smaak van droge worst. Daarnaast wordt bij schimmelkazen over het algemeen ook de schimmel gewoon opgegeten. 

Houd je niet van een sterke smaak, maar meer van een subtiele smaak? Dan is het raadzaam om het velletje van de worst te verwijderen. Er zijn twee manieren om het velletje van de worst te verwijderen. Wat de beste manier is, is afhankelijk van hoe droog de worst is. 

Hoe verwijder je het velletje van de droge worst? 

Als de worst lang gedroogd is, kun je de worst het beste even met lauw water weken. Hierna is het eenvoudig om het velletje te verwijderen, zonder dat deze continu scheurt.

Als de worst nog niet zo lang gedroogd is en dus nog vers is, kun je de worst even in de vriezer leggen. Als de buitenkant bevroren is, week je de worst wederom met lauw water waarna je het velletje eenvoudig verwijdert.

Natuurlijk is het ook mogelijk om voorzichtig met een mesje het velletje te verwijderen. Kijk hiermee wel uit dat je niet in je vingers snijdt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *