Hoe kook ik droge worst?

Waarom zou je droge worst koken? 

Droge worst wordt doorgaans niet verhit, wat betekent dat droge worst niet gaar is. Vlees dat niet gaar is bevat altijd bacteriën, welke schadelijk kunnen zijn. Gezonde mensen zullen vaak geen last hebben van deze bacteriën, maar voor sommige mensen kan dit grote gevolgen hebben. 

Zo kunnen mensen met een nierafwijking beter geen rauw vlees eten. Ook wordt zwangere vrouwen afgeraden om rauw vlees te eten, omdat dit zeer slecht is voor de ongeboren baby. Dit kan zorgen voor een te vroeg geboren baby of zelfs voor een miskraam. Als de droge worst gekookt of geweld is, kan deze door zwangere vrouwen en personen met onderliggende ziektes gegeten worden. 

Wat is het verschil tussen droge worst koken en droge worst wellen? 

Het verschil tussen koken en wellen zit hem in de temperatuur. Waar bij koken de temperatuur minimaal 100°C moet zijn is de temperatuur bij wellen +- 80°C.

Wat gebeurt er met de smaak als je droge worst kookt? 

De smaak van droge worst verandert. De droge worst krijgt een wat sterkere smaak vergeleken met een droge worst die niet is gekookt. Veel mensen vinden dat de smaak in positieve zin verandert als deze gekookt wordt. 

Hoe kook je droge worst? 

Het koken van droge worst is heel eenvoudig en duurt maar een kwartier. Het enige wat je nodig hebt is een grote pan en water. 

Stap 1
Breng een pan met ruim water aan de kook

Stap 2
Doe de worsten in de pan water 

Stap 3
Breng de worsten aan de kook en zet de timer op een kwartier.

Stap 4
Haal na een kwartier de droge worsten uit de pan en laat ze afkoelen. Als de worsten afgekoeld zijn kunnen ze opgegeten worden. 

Hoe wel je droge worst? 

Bij het wellen van droge worst komt iets meer kijken dan bij het koken van droge worst. Bij het wellen van de droge worst is het namelijk van belang dat het water niet kookt en continu een temperatuur van +- 80°C heeft. 

Stap 1
Leg de worsten in een pan met ruim water en zet het vuur aan

Stap 2
Zorg ervoor dat het water net niet kookt en dat het water een temperatuur heeft van +- 80°C

Stap 3 
Laat de droge worsten 25 minuten wellen in de pan

Stap 4 
Laat de droge worsten afkoelen en ze zijn klaar voor consumptie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *